Trivselregler

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.  Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar, att visa hänsyn ger en trevlig boendemiljö. Du bidrar till trivsel och gemenskap genom att visa hänsyn och omtanke om grannarna, huset och våran innergård.

Tänk på att ordningsreglerna gäller såväl dig som bostadsrättshavare men även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahands-hyresgäster.

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Vårda föreningens tillgångar
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsförvaltaren Nytorget.

Trygghet och säkerhet

  • Kontrollera att porten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefonen.
  • Lämna inte garage- eller källardörrar olåsta.
  • Var försiktig med eld; släck alla ljus innan du somnar och undvik att röka inne.
  • Din lägenhet bör vara utrustad med brandvarnare samt vattenvarnare.
  • Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

Andrahandsuthyrning/korttidsuthyrning
Observera att andrahandsuthyrning alltid kräver styrelsens tillstånd och ska tidsbegränsa till en viss period. Styrelsen medger uthyrning ett år i taget, finns det behov att hyra ut längre än ett år behöver man inkomma med en ny ansökan till styrelsen.

Korttidsuthyrning till exempelvis turister via sajter som AirBnB och liknande förmedlare liknar hotellverksamhet av kommersiell natur och detta kan påverka de övriga boenden negativt genom att många okända personer rör sig i och utanför fastigheterna. I dagsläget är den typen utav uthyrning inte tillåten. 

Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss och tvättstuga.

Meddela dina grannar och kringboende om du ska ha fest och var öppen för grannarnas invändningar och förslag. Tänk på att ljudet studsar mellan husen/fasaderna och stör om musik och högt prat/ljudnivå förekommer.

Anpassa ljudnivån i din lägenhet och på balkong och uteplats med hänsyn till dina grannar. Det gäller dygnet runt men är särskilt angeläget mellan kl 22.00 och kl 07.00 samt mellan kl 22.00 och kl 09.00 på helger.

Poolen
När vi badar tänker vi på:

  • att visa allmän hänsyn till varandra
  • att bada tyst efter 21:00 och före 09:00
  • att absolut inte använda glas eller glasflaskor inom poolområdet
  • att absolut inte röka eller slänga snusprillor inom poolområdet
  • att använda duschen innan vi hoppar i och vara sparsamma med vattnet
  •  att våra minstingar bär blöjbyxor för att förhindra olyckor
  • att inte använda sandiga leksaker eller ha sandiga fötter när vi hoppar i poolen
  • att låsa grinden om vi lämnar poolområdet sist
  •  att bad när städning pågår (när roboten är i vattnet) sker på egen risk

Gården
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut och lämnas på anvisad förvaringsplats (vid sandlådan. Informera grannarna innan ni påbörjar tillställningar och tänk på att inte störa omgivningen med för hög ljudnivå. Vid 22 har alla rätt att ha det tyst och lugnt i sin bostad.

Balkonger, altaner
Balkonger/altaner får inte användas för:

  • permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
  • skakning av mattor, sängkläder mm.
  • grillning (aldrig kolgrill), om inte närboende grannar gett sitt samtycke.

Utanpåhängande blomlådor är förbjuda och grillning är endast tillåten med el- eller gasolgrill (med liten tank). Om du röker på balkongen, tänk på att visa hänsyn till grannarna.

OBSERVERA ATT INGENTING FÅR MONTERAS PÅ FASADEN. Detta för att vi fortfarande har garanti.

Vintertid är det ditt ansvar att balkongen hålls fri från snö och is. Se till att snön inte skadar någon på marken. Bostadsrättshavaren kan bli ersättningsskyldig för skador som uppstår på grund av att snö eller is inte skottas bort.

För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

Soprum
Vi förutsätter att varje medlem respekterar både vår förening och miljön och sköter sorteringen. Saker som inte går att sortera i våra kärl får EJ ställas i soprummet. Varje medlem ansvarar själv för bortforsling av grovsopors som inte får plats i det grovsopskärlet. Allt slarv med sophanteringen innebär en kostnad för föreningen som på sikt kan leda till högre avgifter.

Källare 
I källare får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare, liksom brandfarligt gods eller mat/råvaror.

Tvättstuga
Vänligen lämna tvättstugan i det skick du själv önskar finna den och följ anvisningarna som finns i tvättstugan så blir det trevligt för alla boende och våra maskiner håller längre och fungerar bättre.

Cyklar, mopeder, barnvagnar, rollatorer
Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummet och inte ställas utanför porten. Barnvagnar och rollatorer får inte placeras i entrén eller i trapphusets olika våningsplan. Tänk på säkerheten.

El
Elförbrukningen i föreningens gemensamma utrymmen levereras av Fortum. Fortum äger elnätet i fastigheten men du som boende har möjlighet att själv välja vilken elleverantör du vill ha. Vid ett eventuellt elfel, kontrollera att propparna i elskåpet ej har gått. Kontrollera först säkringarna i elskåpet inuti lägenheten (se till så att alla reglage står på ”on” – dvs till höger). Ser allt ut att vara i ordning så måste även elskåpet i trapphuset kontrolleras. Detta gör man genom att gå ut i trapphuset på sin egen våning och med lägenhetsnyckeln låsa upp elskåpet. Läs mer här.

Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Vattenskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Kamin
Bostadsrättsinnehavare får inte installera kamin utan styrelsens godkännande. Vi kräver också installation av skorstensventilator på takutblåset för utan detta medför det problem med kraftig röklukt i lägenheten och trapphus vid ogynnsamma vindförhållanden. 

Dessa ska även besiktigas/sotas var 4:e år. Det ska komma hem en lapp i brevlådan till respektive kanininnehavare då det är lag på detta. Om sotning inte görs införs eldningsförbud.

Sotning och brandskyddskontroll
Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll. ”  – http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/sotning

Porttelefon
Du kan kostnadsfritt koppla porttelefonen till din hemtelefon. När du har ett telefonnummer, kontakta Nytorget så sköter de installationen. Mot en avgift kan du också välja att koppla porttelefonen till din mobiltelefon.

Vi har en kod som fungerar mellan 06.00 och 21.00 alla dagar.

Bygga om i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång.

Undvika gnagare och andra skadedjur
Mata inte fåglar eller husdjur på gården eller i gemensamma utrymmen inom fastigheten. Detta riskerar att locka råttor eller andra skadedjur. Lämna inga matrester på balkongerna eller på innergården.

Parabolantenn
Styrelsens tillstånd krävs för uppsättning av parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

När du ska flytta
Föreningen har en rutin som gäller vid överlåtelser. Den som köper din lägenhet måste också bli godkänd av föreningen innan inflyttning kan ske. Det är därför viktigt att informerar ev. köpare om vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till vår förvaltare.